Пари в бюджета има достатъчно. Така най-вероятният бъдещ финансов министър Асен

...
Пари в бюджета има достатъчно. Така най-вероятният бъдещ финансов министър Асен
Коментари Харесай

Василев: От Нова година добавки ще има само за тези пенсионери, които след увеличението на пенсиите ще останат под линията на бедност

Пари в бюджета има задоволително. Така най-вероятният предстоящ финансов министър Асен Василев отговори през днешния ден пред Нова тв, дали страната може да си разреши всички нараснали обществени заплащания, контрактувани към този момент сред четирите политически партии в договарянията за държавно управление - Политическа партия, Има Такъв Народ, Българска социалистическа партия и Демократична България.

Предният ден Василев изясни пред Българска национална телевизия, че проектобюджетът за 2022 година на служебният кабинет също ще бъде прегледан и ще се реши дали може да бъде употребен и модифициран. Василев само разяснява, че не е склонен да се поема нов държавен дълг от порядъка на 10 милиарда лева, както разгласи сегашният длъжностен финансов министър Валери Белчев.

Василев внесе изясненост и какво ще се случва с пенсиите от Нова година. Както е известно, този месец е последният, в който са планувани добавки от 120 лева към пенсиите. Новите ръководещи твърдят, че приходите на пенсионерите няма да се понижават с прекратяването на добавката от Нова година, само че до този миг не беше ясно по какъв начин тъкмо ще стане това. Днес се разбра, че Василев държи на първичния вид, който бе препоръчан от служебното държавно управление с актуализацията на бюджета - нарастване на минималната и на оптималната пенсия, преизчисление през стажа на всички пенсии и обществена добавка за всеки пенсионер, който остава под линията на беднотия (413 лева.).

В актуализацията на бюджета е планувано първите три типа нараствания да се случат от 25 декември. Тогава минималната пенсия се подвига от 300 на 370 лева, оптималната - от 1440 на 1500 лева, а пенсиите се преизчисляват с по-висок коефициент за всяка година автентичен стаж (от 1,2 той става 1,35).

От Нова година добавки ще има единствено за тези пенсионери, които след нарастването на пенсиите от 25 декември ще останат под линията на беднотия, сподели през днешния ден Василев. Те ще получат добавка, която да изравни пенсиите до 413 лева, колкото е линията на беднотия за тази година. " Всички други пенсии ще бъдат вдигнати сред 13 и 20% според от стажа ", сподели Василев. Според него след тази смяна няма да остане пенсионер с по-малко пари от това, което е получавал тази година. Сега обаче пенсионерите на минимална пенсия получават 420 лева

В сряда служебният финансов министър Валери Белчев разгласи, че ще предложи план на бюджет за 2022 година, в който е планувано да има по 60 лева добавки за всички пенсионери до юни. Така действително хората на минимална пенсия ще получат 430 лева през януари. Бъдещите ръководещи обаче към този момент оповестиха, че избират сами да създадат бюджет 2022.

Василев напомни, че с актуализацията на бюджета обезщетението за гледане на дете от 1 до 2 години към този момент е увеличено на 650 лева, както предлага служебният кабинет, и остава такова следващата година, като за последващи години ще бъде обвързано с минималната работна заплата. Той обаче не разяснява концепцията на слубежния кабинет за облекчение на достъпа до детски месечни надбавки и завишаването им на 50 лева следващата година.

Според Василев има достатъчно пари в хазната:  " Тази година бюджетът е разчетен с 4.5 милиарда лева недостиг, само че в края на ноември той е на 500 млн. лева остатък. Ще стигнат парите ".

Всяка партия - с вицепремиер

Василев е безапелационен, че държавният бюджет за следващата година ще бъде признат през януари, откакто се гласоподава новата конструкция на Министерски съвет. По думите му броят на министерствата ще се усили с едно-две, само че пък ще има огромни структурни промени сред министерствата. Например в новото Министерство на електронното ръководство ще се концентрират всички процеси на електронно държавно управление, в него ще се влеят всички дирекции за е-управление по министерствата, както и ИТ-дирекциите и държавното дружество " Информационно обслужване ". 

Всички евро стратегии се одитират от организация в МФ и към нея ще премине и одитиращата организация на стратегиите за земеделие, която сега е към аграрното ведомство. 

Ще има и вицепремиер по екология и енергетика, свързан със Зелената договорка и климатичните промени. Освен това идеята е всяка партия в обединението да има вицепремиер.

На въпрос на кои министерски кресла държи " Продължаваме промяната " Асен Василев уточни само Министерство на финансите, Министерство на вътрешните работи и Министерство на стопанската система, по които имали огромен капацитет. Той удостовери, че Бойко Рашков е тяхната номинация за началник на Министерство на вътрешните работи, само че не пожела да сподели повече детайлности - нито дали Николай Денков ще е министър на образованието, нито дали Николай Събев - на превоза, нито дали Стефан Янев ще бъде поканен в новия постоянен кабинет.

Последни договаряния - по обществените политики

" Утре до края на деня ще има текст с договореностите по политиките и структурата на Министерски съвет, който ще дадем на партийните водачи. От понеделник те стартират да доуточняват с техните органи и до края на седмицата придвиждаме сключване на съдружно съглашение ", съобщи Василев. 

Той за следващ път отхвърли да има обсъждани имена за министри, само че разпределението им щяло да бъде почти съразмерно на изборната победа. На среднощната среща предходната седмица с водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова са били обсъждани обществените политики. " Знаете, те желаят напредничав налог за приходите, трябваше да обсъдим това да отпадне, с цел да няма обществени конфликти по време на договарянията ", разкри Василев. 

По отношение на присъединението на България към еврозоната Василев счита, че срокът 2024 година е вероятен единствено в случай че страната направи правосъдна промяна. Другите две условия, които може да осуетят приемането на еврото, са покриването на всички макроикономически индикатори, както и " в случай че обществото реши, че това е вярната дата ", уточни Василев, написа glasove.com.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР